Hauzan Muttaqin

Hauzan Muttaqin

Sunday, 26 August 2012

Penghargaan

Salam,
Sudah lumrah manusia, merindui yang jauh dan mengingati yang tiada di depan mata. Kadang-kadang sehingga terbawa-bawa dalam tidur yang tidak lena. Duduk tidak senang, gundah gulana dan risau yang teramat jika sehari tidak bertegur sapa. Syukur pada komunikasi kerana telah mengurniakan satu kemudahan kepada insan seluruh alam. Walau jauh di mata, beribu batu, masih lagi mampu bersua muka, berhubungan dan bertegur sapa. Tapi, apakah yang membuatkan seseorang itu menghubungi yang lain? Pasti orang yang dihubungi itu merupakan seseorang yang Maha penting. Sehinggakan, jarak tidak mampu memisahkan, masa tak dilihat sebagai dugaan, wang ringgit langsung tidak dihiraukan. Apa pula balasan daripada yang dihubungi? Tiada dan tidak perlu. Kerana yang menghubungi hanya mahukan sekalung apresiasi atas segala pengorbanan dia yang menghubungi.

Anda mahu jika saya bawakan satu keadaan untuk kita fikirkan bersama? Mungkin buat santapan hati yang murni, atau boleh menjadi benteng yang hakiki. Cerita dua insan berkasih sayang walaupun terpisah jauh beribu batu. Berada di benua yang lain tidak dilihat sebagai halangan. Atas nama cinta katakan. Yang lelaki memang menjadi yang menghubungi. Manakala yang wanita sebagai yang dihubungi.Hampir setiap hari bermesra dan bertemankan komunikasi.  Begitu sekali jasa murni yang menghubungi. Besar juga jika dilihat pengorbanannya. Tapi, apa boleh kita buat. Jika tidurnya memang tidak lena tatkala belum mendengar suara si dia, harinya tidak lengkap jika belum bertanya khabar si dia, apa lagi yang mampu kita buat. Biarkan dia lakukan segalanya. Kerana itu sahaja ubat pada segala kesakitan hati dia.

Apa perasaan anda jika pengorbanan yang anda lakukan semata-mata mahu mendekatkan diri walaupun jauh secara literalnya dilihat enteng sahaja. Tidak diberi penghargaan sewajarnya. Mesti hancur hati dia. Melihatkan apa yang dilakukan tidak pula di pandang sebagai sesuatu yang perlu. Sanggup pula si wanita itu mengeluarkan kata-kata pedih yang buatkan si lelaki rasa sedih. Ini dunia wahai lelaki. Tatkala engkau masih lagi dilihat sebagai perlu, anda disanjung. dihargai dan dihormati. Tapi tunggu dan awas!. Satu masa, anda dibawah kaki yang lain. Dihina dan dicaci.Itu dogma dunia.Kehidupan yang menyakitkan. Sementara masih lagi dapat, bersyukurlah..kerana suatu masa, pabila sudah tidak daat, anda pasti merinduinya. Sementara ada, hargailah.. Bukan mudah baginya melaksanakan segalanya. Perlu pengorbanan. Dan jika dia sanggup melakukannya, bermaksud anda sesorang dihatinya.

#akuyangperlukanpenghargaan


No comments:

Post a Comment