Hauzan Muttaqin

Hauzan Muttaqin

Thursday, 21 August 2014

LDR

Salam,

I am totally worn out by this relationship.
I guess some of these reasons might help me in calling this relationship off.

8 Good Reasons 

#lastreason #number8

Monday, 18 August 2014

Buat Isteriku

Salam,

Tajuk bukan main epik. Padahal nak share one picture that I think related to me because I am that kind of person too.

Here is the picture
I found this picture from @denabahrin instagram account.

Bagus sangat untuk seorang isteri faham apa suami dia suka. I think my wife nanti pun kena masukkan my PS console in my luggage as well. hahaha

But what I am trying to emphasize is, benda kecil begini mungkin boleh buatkan si suami lagi sayang isteri. Suami pun perlu juga kenal isteri dengan mengambil tahu apa kesukaan dia.

Wah, dah macam buat Bachelor in Science of Relationship and Love dah. Kalau ada Degree macam ini, hopefully I can pursue until PhD.hehehe

Baiklah. Itu saja mesej saya untuk hari ini.
Jadi, to my wife. Sila faham diri saya. Sebab saya memang particular gila. hahaha

#peringatanawal #cantresistthecutenessofahalalrelationship

Monday, 11 August 2014

Apa kau nak rasa?

Salam,

Sentiasa teringin nak tanya.
Apa perasan seseorang, kalau orang yang dia sayang ada bakat tertentu.
Tapi dia bukan orang yang selalu dipertontonkan bakat tersebut.
Sebaliknya lelaki lain yang selalu menjadi penonton.

#random

Ya Allah, selamatkan aku

Salam,

Semalam dengar ceramah online kat facebook. Pengisian ceramah tersebut benar-benar buat aku berfikir kembali. Kata ustaz, ada satu hadis qudsi yang mengarahkan anak adam untuk luangkan masa beribadah kepada Allah. Buat yang disuruh, tinggal yang dilarang(pesanan cliche yang amat susah untuk manusia turuti). Kerana disebalik suruhan itu ada dua perkara yang dikurniakan Allah. Di mana dua perkara ini daripada awal lahir sehinggalah nak mati memang kita impikan dua nikmat ini.

Pertama, Allah akan tenangkan hati orang yang beribadah.
Allah akan jadikan masalah disekeliling kita selesai dengan mudah. Contohnya, Allah beri kita belajar cepat faham, cepat ingat. Bukan nak kata masalah terus tiada. Masalah tetap ada. Tapi Allah akan bantu selesaikan semua masalah dengan mudah

Kedua, Allah akan tutup kemiskinan orang yang beribadah.
Allah akan tutup semua pintu susah. Contoh, hari ini dapat gaji, esok kereta rosak. Atau hari ini belajar, esok dah lupa. Allah akan sediakan rezeki dari pelbagai pelusuk.

Ini antara dua nikmat yang Allah beri, di mana semua golongan manusia inginkan. Mengambil iktibar daripada hadis qudsi ini, aku kaitkan hidup aku dengan iktibar hadis ini.

Selalu saja diri ini dibelenggu masalah dan rasa kusut. Lepas satu, datang lagi dua masalah. Mungkin ini boleh dijadikan indikator kepada tahap ibadah aku kepada yang Maha Berkuasa. Kalau makin banyak masalah dan amat sukar diselesaikan, bolehlah aku simpulkan diri aku makin jauh daripada Allah.

Bila belajar, susah nak faham. Dah faham, selalu pula lupa. Bila nak exam, asyik blank.
Kemudian, ada saja ujian dan cabaran yang melanda. Memang ujian tu untuk menguatkan kita. Tapi rasa susah pula nak hadapi ujian yang mendatang. Selalu saja rasa diri tak mampu. Rasa diri macam dah tak boleh bertahan. Mungkin semua ini petanda jelas daripada Maha Pencipta untuk kembali kepadanya. Kerana semua jalan penyelesaian ada padaNya. Hanya Dia mampu selesaikan semua masalah.

Biar apa sekalipun masalah kita. Perhubungan, percintaan, pelajaran, kewangan, keluarga. Semuanya ada jawapan dan penyelesaiannya. Cuma kita perlu kembali kepada yang Maha Kuasa.

Jadi jawapannya, kenalah ikut apa suruhanNya. Tak rugi kalau kita korbankan keseronokan dunia dan utamakan keseronokan akhirat.

Thursday, 7 August 2014

Ini Ujian Buatmu

Salam,

Tenang.
Jangan gopoh pada mentaksir kejadian.
Teliti dahulu satu demi satu.
Pasti ada terselit sesuatu.

Tenang.
Ini bukan pertama kali.
Bukan juga yang terakhir kali.
Supaya kau kenal dan mengerti.
Apa perasaan tercari-cari.

Tenang.
Jangan terburu-buru.
Atur langkahmu satu persatu.
Agar kau sendiri tidak keliru.
Moga pintu keluar engkau ketemu.

Tenang.
Sabar diri dan pujuk hati.
Hanya masa yang perlu dinanti.
Mungkin seminggu atau sehari.
Aku akan kembali,itu yang pasti.

#nukilanmalamhari

AIC
7 Ogos 2014
1:14pm

Ini Jawapan Hati

Salam,

Tipu kalau aku katakan perasaan aku tenang tatkala kau beritahu kisah itu.
Dan bohong juga kalau aku katakan aku mampu berdiam diri atas apa yang terjadi.
Sedarlah bahawa kau tengah berikan aku cerita malang.
Cerita yang aku sendiri tak mampu mengawal.
Cerita yang aku harapakan ianya takkan berlaku lagi.

Kau katakan aku berdiam diri.
Mungkin kerana aku tak kisahkan lagi.
Apa kau tak perhati?
Cara diri ini.
Diam tak bermaksud tak peduli.

Tak semua perkara aku pilih untuk bersuara.
Kalau bersuara itu bakal keruhkan suasana.
Baik aku diamkan sahaja.
Kerana aku yakin kau faham bagai mana hati ini terasa.
Saat melihat apa yang berlaku di sana.

Penipu kalau alasanmu tidak faham caraku.
Apa kau tak ingat situasi yang berlaku dulu?
Apa lagi yang kau tunggu?

Ya,
Aku marah, aku benci.
Apa perlu aku beritahu lagi?

#nukilandimalamhari

Auchmuty Information Center
7 Ogos 2014
9:36pm

Monday, 4 August 2014

Gusar

Salam,

Rasa gusar bila diajak bertemu Allah di tanah suci.
Malah sentiasa rasa malu bila menghadap Allah lima kali sehari.
Bertambah gusar kalau menghadap Allah membawa buku amalan sendiri.

Ya Allah, selamatkanlah aku...

#reflection #kembalikepangkaljalan