Hauzan Muttaqin

Hauzan Muttaqin

Thursday, 19 February 2015

Angkat Kaki

Salam,

Tak berapa hari lagi sebelum perjalanan tahun 2015 di bumi Kangaroo bakal bermula. Bila dah kena buka semula beg bagasi besar untuk mengisi barang-barang, mulalah rasa sedih dan hiba. Bukan senang nak tinggalkan kampung halaman biarpun sudah tiga tahun belajar di perantauan. Memang seronok bila orang dengar, "Wah, belajar luar negara!", "bestnya duk oversea!", tapi hakikatnya keseronokan itu hanya bertahan lima ke tujuh hari pertama sahaja. Kemudian, bertarunglah anda dengan segala macam perasaan. Baik 'abg sado', baik wanita sejati pasti akan merasai betapa sukarnya meninggalkan kampung halaman.

Namun begitu, ini adalah jalan yang kami, anak-anak perantau pilih. Maka kami tekad dan nekad untuk meneruskan apa yang kami mulakan. Sungguh, kami mengharapkan doa rakyat Malaysia untuk sentiasa memastikan keberadaan kami di sana sentiasa dalam rahmat Allah dan dilindungi daripada segala macam perkara buruk dan tidak diingini.

Ya Allah, jadikanlah perjalan aku di tahun 2015 ini suatu perjalanan yang diredhai, selamatkanlah perjalanan pergi dan balik aku, kurniakanlah kejayaan yang cemerlang, gemilang dan terbilang untuk hambaMu ini. Moga dengan kejayaan itu, dia dapat menjadi seorang insan yang soleh dan taat kepada perintahMu.

Berat hati, namun ku gagahkan jua.
Terima kasih untuk tiga bulan yang penuh pengalaman

#countingdays #angkatkaki 
#nukilan anak perantau

No comments:

Post a Comment