Hauzan Muttaqin

Hauzan Muttaqin

Sunday, 26 July 2015

General Practice Placement

Salam,

Tiga minggu meluangkan masa dengan doktor di klinik kesihatan benar-benar membuka mata dengan situasi semasa masalah masyarakat. Antara pengajaran hasil daripada pemerhatian dan muhasabah sendiri disenaraikan di bawah:

1) Pengorbanan ibu memang tiada tandingan. They will do whatever they have to just to take care of their children( berhenti kerja, cuti tanpa gaji, bangun malam, kerja lebih masa untuk mengumpul wang, bergaduh dengan 'partner' dan macam-macam lagi)

2) GP atau doktor di klinik terkadang sudah berubah pekerjaan menjadi pegawai kebajikan masyarakat. Sometime they just want someone to listen to their problem

3) Apa jua pekerjaan, anda boleh pilih samada mahu menjadi pekerja jujur amanah bertaqwa atau pekerja malas hipokrit opportunistic. Saya beruntung diberi peluang menghadiri dua 'pratice' yang berbeza. Seorang doktor yang telah lama berkhidmat, tahu selok belok sistem kesihatan dengan mantap dan opportunistic. Apa sahaja peluang memperolehi wang memang akan dikaut. Baik pengesahan sijil kematian($110 per certificate), long consultation ($108), nursing visit (allowance) dan macam-macam lagi. Itu belum lagi hadiah daripada syarikat farmaseutikal kerana menggunakan produk mahupun khidmat mereka.
Sebaliknya, seorang lagi penuh tawadhu' dalam berkhidmat, mematuhi etika dan amat jujur. Tidak pandai mengambil kesempatan ke atas peluang yang ada mahupun yang terbentang depan mata. Aplikasi 'hand washing' yang diajar sejak hari pertama masuk 'medical school' tidak pernah diabaikan. Sentiasa jujur dengan pesakit. Mengenakan caj pada yang perlu sahaja. Terlalu banyak sifat murni yang ada dalam diri beliau.
Walau apa jua keadaannya, memegang 'title' doktor itu memang membuatkan masyarakat menghormati individu tersebut regardless of how 'dirty' they are in practicing.

4) Sistem kesihatan Australia lebih mantap berbanding kita. Tidak dinafikan Malaysia sedang ke arah tersebut, tapi masih banyak lompong yang ada untuk kita perbaiki. Baik dari segi 'primary care' mahupun hospital. Apa pun, saya tetap yakin dengan negara saya Malaysia!

5) Medicine is definitely a never ending learning process. Doktor yang dah berkhidmat 30 tahun lebih masih merujuk buku perubatan sebaik sahaja pesakit keluar daripada bilik beliau. Ini bukan menandakan doktor tersebut 'incompetence' sebaliknya beliau mahu memastikan khidmat yang beliau berikan adalah yang terbaik dan mengikut garis panduan.

Saya senaraikan lima dahulu. In shaa Allah saya akan senaraikan lagi di masa akan datang.

p/s: Bila 'shadow' doktor wanita, pesakit yang datang pun dengan hal-hal wanita. Hari-hari mengadap 'bahagian' yang sama pun boleh jadi 'boring' juga. =P

No comments:

Post a Comment