Hauzan Muttaqin

Hauzan Muttaqin

Monday, 2 November 2015

Serah pada Allah

Salam,

Hidup sebagai manusia buatkan kita banyak takut perkara tak berlaku as what we planned. 
Semakin membesar kita, semakin banyak perkara akan datang bermain-main saat kepala diletakkan atas bantal sebelum lena. 
Sebab itu ramai manusia yang kemurungan(depression) suka jadikan tidur sebagai remedy.
Namun ada juga manusia yang terlalu banyak memikirkan sampai tak boleh tidur.
Walau apa pun simptom kemurungan kita, sebagai penganut agama yang syumul(Islam) kita ada penyelamat dunia akhirat. 
Ramai yang tak sedar akan kewujudan perkara ini sebab pertolongan dariNya tidaklah bersifat zahir(takde duit jatuh segenggam dari langit, takde makanan tersedia saat kita balik). Tetapi pertolonganNya kadang-kadang melebihi jangkauan pemikiran kita. Pendapatan sikit sahaja, tapi mampu sara anak bini dan gembirakan keluarga.
Ini semua miracle(kata orang putih) yang ada pada pertolonganNya.

Tak kisahlah kau pelajar, emak, pekerja, hatta boss sekali pun pasti ada gusar yang menjelma di hati.
Termasuklah aku.
Gusar tu macam-macam benda lah.
Paling kau gusar bila melibatkan hidup kau sendiri dan orang yang kau sayang.
Ini memang buat kau takleh tidur.

Tapi macam kita dah bincang tadi. Serah pada Allah lah.
Macam zaman kita nak SPM dulu. Kita guna method D.U.I.T
Doa,Usaha,Istiqamah dan Tawakal
Jadi, sampai kau besar pun tawakal la kepada Allah saat kau telah laksanakan tugas mu.
Moga-moga Allah bantu kau sebaik mungkin.

p/s: nak bagi Allah makbul kena la buat berulang kali dan istiqamah. Baru nampak kesungguhan kita. Setakat minta sekali, pastu tak makbul, kau dah terus give up. Itu bukan penganut yang baik. Dengan Allah ni takde istilah give up. Sebab biar saat keberapa pun hidup kita, itu pergantungan kita. Yakni pada Dia

 

No comments:

Post a Comment